Hoeveel kost een verlovingsring?

verlovingsring aanbod christiaan van bignoot

Ben je op zoek naar een verlovingsring voor jouw partner? Spannend! Weldra ga je iemand heel erg gelukkig maken. Aan die onevenaarbare lach op het gezicht van jouw geliefde, gaat echter eerst nog de zoektocht naar de perfecte ring vooraf. Bij dit proces komt best veel kijken. Je moet keuzes maken over de stijl, het materiaal, de edelsteen en natuurlijk ook de prijs. Hoeveel kost een verlovingsring gemiddeld? Zoals bij veel producten is de price range erg breed. Je hebt relatief goedkope modellen en evengoed exemplaren waarbij je erg diep in de buidel moet tasten. De vraag die we ons beter zouden stellen luidt dan ook: hoeveel moet een verlovingsring kosten om tegelijk jouw budget én jouw partner te respecteren? Hierover is al veel inkt gevloeid en zijn de meningen verdeeld. Wij zetten je graag op weg met enkele tips en tricks om de beste keuze te maken, waar jij je comfortabel bij voelt.

De prijs van een verlovingsring: het maandsalaris

Een regel die vaak gehanteerd wordt is dat een verlovingsring minstens een netto maandinkomen moet kosten. Sommige bronnen houden het op een half maandsalaris, andere spreken dan weer van twee of drie maandsalarissen. Het spreekt voor zich dat dit slechts regels of aanbevelingen zijn die iemand ooit eens de wereld heeft ingestuurd. Het lijkt niet om erg onderbouwde regels te gaan. 

Alles is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Misschien heb je wel een mooi inkomen, maar dien je rekening te houden met bepaalde kosten die eraan komen. Misschien gaf jouw toekomstige verloofde in het verleden reeds aan dat ze graag een eenvoudig, fijn ringetje ziet. Het kan ook zijn dat een vrouw reeds prachtige statement ringen draagt op dagdagelijkse basis. In zulk geval zal je eerder voor een meer opvallende verlovingsring kiezen.

Kortom, deze algemene regels houden geen rekening met zaken zoals de maandelijkse kosten van een gezin, persoonlijke voorkeuren, levensstijl en zelfs culturele gewoonten. 

Zo blijkt er een groot budgetverschil te zijn tussen landen. In de Verenigde Staten geeft men gemiddeld $6000, zo’n €5700, uit aan een ring. Daarmee spenderen de Amerikanen wereldwijd het meeste. Het Europees gemiddelde ligt met €2300 een stuk lager, met nog sterke verschillen tussen landen onderling.

Hoeveel moet een verlovingsring kosten?

Het mag intussen duidelijk zijn dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag hoeveel de ring nu moet kosten. Jij kent je partner het beste en hebt hopelijk in het verleden reeds wat gepolst naar zijn of haar verwachtingen. Ons advies is om te vertrekken vanuit de voorkeuren van jouw geliefde. Onderstaande factoren zullen de uiteindelijke prijs van de ring bepalen.

Stel een maximum budget vast

Leg allereerst een zo royaal mogelijk budget vast waarbij jij je comfortabel voelt. Het is niet de bedoeling dat je jezelf in nesten werkt door een ring te kopen die eigenlijk boven jouw budget ligt. Je wil aan de aankoop ook geen ongemakkelijk gevoel overhouden. Het hele traject van aankoop tot aanzoek moet immers een zorgeloze en romantische ervaring blijven. 

Tegelijk wil je jouw partner het gevoel geven dat je hem of haar waardeert. Een verlovingsring koop je liefst maar één keer. Het is een bijzonder juweel waaraan je partner erg veel waarde zal hechten. Dit mag gerust gereflecteerd worden in de prijs van het juweel. Je mag je partner laten zien dat je je best hebt gedaan. 

Doe jouw research

Liet jouw toekomstige echtgeno(o)t(e) nog nooit iets vallen over welke ring hij of zij mooi vindt? Misschien kan je te rade gaan bij familieleden of vrienden van je partner. Tijdens een avondje uit met vriendinnen heeft jouw vriend(in) het ongetwijfeld al eens gehad over trouwen en de perfecte verlovingsring. Tracht meer te weten te komen over de gewenste stijl, de goudkleur, de soort steen en de slijpwijze van de steen.

Je kan natuurlijk ook al veel informatie halen uit de huidige juweelstijl van je partner. Draagt hij of zij enkel wit gouden juwelen? Dan kies je beter niet voor geel goud of rosé goud. Ook de stijl van de dagdagelijkse juwelen kan nuttige inzichten geven. Iemand die vintage juwelen draagt, zal wellicht minder tevreden zijn met een hypermoderne verlovingsring.

Tip. Heeft jouw partner Pinterest? Misschien hield hij of zij reeds pins van verlovingsringen bij. Ook Instagram kan informatie verschaffen.

Vergeet het emotionele aspect niet

Ook het emotionele aspect verdient aandacht. De verlovingsring wordt een juweel dat je partner een leven lang met trots zal dragen. Je verloofde en later echtgeno(o)t(e) zal de ring tonen aan iedereen die het wil zien. Er zal wellicht ook, al dan niet subtiel, duchtig vergeleken worden met ringen van anderen.

Ook deze zaken kunnen je helpen in de bepaling van de prijs die je wilt uitgeven. Besteedt jouw partner doorgaans veel aandacht aan de mening van anderen? Zou je zelf meer trots voelen wanneer je voor een duurdere ring kiest? Durf jezelf deze vragen te stellen. Ze kunnen zeker een extra licht werpen op jouw keuze.

Heb je nog steeds geen flauw idee waarvoor je best kiest? De klassieke solitaire ring in witgoud is nog steeds de meest gekozen verlovingsring en daarom vaak een veilige keuze. Ook ringen met saffier zijn sterk in opmars.

De keuze van de edelsteen

De prijs van een verlovingsring wordt grotendeels bepaald door de edelsteen. Er zijn verschillende soorten edelstenen, waarvan de diamant de meest gekende is. De waarde van een diamant wordt bepaald door de 4 C’s:

  • Cut. Dit is de slijpwijze van de diamant waarvan de round brilliant de meest voorkomende is
  • Color: Hoe kleurlozer de diamant, hoe zeldzamer en dus waardevoller. De kleur wordt aangegeven met een kleurschaal van D tot Z, waarbij D de meest witte en dus duurste kleur is. Hoe meer men naar Z gaat, hoe geler de steen.
  • Clarity. Hoe meer onzuiverheden in een diamant, hoe minder schittering en dus hoe lager de waarde.
  • Carat. Deze factor geeft het gewicht van de diamant aan. Hoe groter de steen, hoe duurder. Een grotere steen geeft automatisch ook een grotere schittering.

Tip: wil je graag een grotere steen, maar laat je budget dit niet toe? Kies alvast voor een wit gouden of platina ring. Die doen de steen optisch groter lijken. Ook halo ringen, waarbij een centrale diamant wordt omgeven door meerdere kleine diamanten, doet de hoofddiamant optisch groter lijken. Maar denk zeker ook aan LABO diamanten.

Heb je een keuze gemaakt over het materiaal van de ring, de stijl en de 4 C’s, dan kan je kijken of dit binnen jouw vooropgesteld maximum budget past. Is dit niet het geval, dan zal je moeten inboeten op één van de factoren.

Besparen op je ring zonder kwaliteitsverlies

Moet je downgraden van jouw ideale keuze naar een goedkoper exemplaar? Niet getreurd, je hebt nog tal van opties! Sommige diamanten zijn door niet-experten optisch zelfs amper te onderscheiden van hun veel duurdere varianten.

Een diamant met kleurklasse G en zuiverheid VS2 of SI1 is met het blote oog nauwelijks te onderscheiden van een duurdere ring met betere kleurklasse en zuiverheid. Ook kleine verschillen in karaat kunnen een groot verschil in prijs betekenen. Dit terwijl ze visueel amper te onderscheiden zijn.

Zie je de ring ook als investering, dan is het een slimme keuze om voor een betere color en clarity te kiezen. 

Neem tijdig contact op voor jouw verlovingsring

Zorg dat je ruim op tijd aan de slag gaat met bovenstaande tips, zodat je jouw ring zeker op tijd in handen hebt. Een ring uit collectie kan vrij snel geleverd worden. Je kan bij Christiaan Van Bignoot echter ook kiezen voor een volledig op maat gemaakt exemplaar. Het spreekt voor zich dat je op zo’n ring langer wacht.

Wil je toch last minute een aanzoek doen? Aarzel niet om ook in zulk geval contact op te nemen met Christiaan.

Wij bieden immers een unieke deadline service aan. Zo kan jij jouw geliefde toch nog ten huwelijk vragen op dat citytripje naar Barcelona!