Hoe kun je echt goud herkennen?

goud-testen-echtheid-oude-juwelen-juwelier-christiaan-van-bignoot (1)

Heb je gouden sieraden geërfd of gekregen, maar heb je ‘r geen idee van of ze echt zijn? Geen paniek, want er zijn heel wat manieren om te achterhalen of het over echt goud gaat of niet. Goud herkennen is een fluitje van een cent … als je weet hoe je ’t moet aanpakken. In dit blogartikel gidsen we je door een resem manieren om te checken of je the real deal in handen hebt of niet.

1. Visuele Inspectie

De eerste manier om goud te herkennen, begint bij een grondige visuele inspectie. Goud heeft een aantal esthetische kenmerken die moeilijk na te bootsen zijn. Hier zijn enkele visuele elementen om op te letten:

  • Kleur en glans: Puur goud heeft een warme, gele kleur en een natuurlijke glans die moeilijk na te maken is. Nepgoud of vergulde objecten hebben vaak een doffere, minder levendige kleur.

  • Stempels en markeringen: Echte goudjuwelen zijn meestal voorzien van stempels die de zuiverheid aangeven, zoals “24KT” of “999,9” voor puur goud of “18KT” of “0,750/750” voor 75% goud. Controleer op deze markeringen, die meestal klein en zonder vergrootglas soms moeilijk te zien zijn.

  • Gewicht: Goud is een zwaar metaal. Een item dat licht aanvoelt voor zijn grootte is waarschijnlijk geen echt goud.

2. Magnetische test

Voor deze manier om goud te herkennen, heb je een magneet nodig. Goud is namelijk niet-magnetisch. Dus als het juweel aangetrokken wordt door een magneet, is het zeker geen puur goud. Deze test is echter niet definitief, omdat sommige andere metalen ook niet-magnetisch zijn en gebruikt kunnen worden in nepgoud.

3. De bijttest

Hoewel dit meer een folkloristische methode is, kan het bijten op goud een indicatie geven van zijn echtheid. Puur goud is zacht en je zou lichte tandenafdrukken moeten kunnen zien. Deze test is echter niet aan te raden omdat je je tanden kunt beschadigen en het juweel kunt verpesten.

4. De dichtheidstest

Echt goud heeft een zeer hoge dichtheid (19,32 g/cm³). Om deze test uit te voeren heb je een precisieweegschaal en een maatbeker met water nodig. Weeg het object en noteer het gewicht. Vul vervolgens de maatbeker met een bekende hoeveelheid water en plaats het object erin. Meet het verplaatste water om het volume van het object te bepalen. De dichtheid is het gewicht gedeeld door het volume. Als het resultaat dicht bij 19,32 g/cm³ ligt, is het waarschijnlijk goud. Zo zie je maar: goud herkennen kan nog een leuke wiskundige uitdaging vormen!

5. Zuurtest

De zuurtest is een veelgebruikte methode om goud te testen. Deze test maakt gebruik van verschillende concentraties salpeterzuur om te bepalen of het goud echt is. Het gebruik van een zuurtestkit vereist echter heel wat voorzichtigheid, aangezien deze zuren sterk bijtend zijn. Daarom raden we aan deze test niet thuis uit te voeren, maar ons te contacteren. Wij checken samen met jou of het om een echt gouden juweel gaat of niet.

6. XRF Spectrometrie

Voor een zeer nauwkeurige analyse kan X-ray Fluorescentie (XRF) spectrometrie worden gebruikt. Dit is een geavanceerde methode die de samenstelling van het metaal analyseert zonder het te beschadigen. XRF-machines worden vaak gebruikt door professionele goudhandelaren en juweliers.

7. Elektrische geleidbaarheid

Goud heeft een zeer goede elektrische geleiding. Met behulp van een ohmmeter kan de weerstand van het object gemeten worden. Een lage weerstand duidt op goud, hoewel andere metalen zoals koper ook goede geleiders zijn.

8. Ultrasone Test

Ultrasone golven kunnen worden gebruikt om de echtheid van goud te testen. Dit wordt vaak gebruikt voor grotere goudstaven of -muntstukken. Ultrasone testers meten hoe geluidsgolven door het object reizen en kunnen inconsistenties in de dichtheid of structuur detecteren, wat kan wijzen op vervalsingen.

9. Geluidsanalyse

Hoewel minder wetenschappelijk, gebruiken sommige experts de klanktest om goud te herkennen. Echt goud heeft een onderscheidende klank wanneer het wordt gestoten. Het geluid is een scherpe, hoog klinkende toon, terwijl nepgoud een doffere klank heeft.

10. Goud herkennen met een keramische plaat

Een laatste methode is om het goud over een ongeglazuurde keramische plaat te wrijven. Echt goud laat een goudkleurig spoor achter, terwijl nepgoud vaak een zwart of groen spoor zal achterlaten door de andere metalen in de legering.

 

Zoals je leest, kun je goud herkennen op heel wat manieren. Van een eenvoudige visuele inspectie tot geavanceerde wetenschappelijke tests: bij een juwelier ben je helemaal zeker. Wil je graag laten checken of jouw juwelen uit echt goud bestaan, en ze eventueel naar waarde laten schatten? Stuur ons gerust een berichtje via Whatsapp of vul ons contactformulier in. Tot snel!