De 4 C’s van een diamant

Blog Diamanten 4'C's

Naast hun esthetiek is er nog heel wat meer te vertellen over diamanten. Ze dragen een rijke geschiedenis met zich mee. Diep onder het aardoppervlak worden ze gevormd onder hoge druk en hoge temperaturen. Ze zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde. Hierdoor zijn ze erg duurzaam. Diamanten hebben echter nog enkele andere kenmerkende eigenschappen. De eigenschappen die ervoor zorgen dat diamanten meer dan de moeite waard zijn om te kiezen voor een sieraad.

Diamanten komen voor in verschillende kleuren. Van kleurloos tot lichtgeel en zelfs zeldzame kleuren zoals blauw, roze of rood. Kleurloze diamanten worden over het algemeen als het meest waardevol beschouwd. Ze worden vaak geassocieerd met liefde, duurzaamheid en puurheid. Hierdoor zijn ze erg populaire keuzes voor verlovings- en trouwringen maar ook voor andere gelegenheden zoals een huwelijks(verjaardag), de Feestdagen Kerst, Valentijn, Moederdag.

De kwaliteit van een diamant wordt beoordeeld aan de hand van de “vier C’s”. Die 4 C’s bepalen de waarde. Elke diamant heeft hiermee zijn eigen unieke paspoort. Dit geeft jou de belangrijkste info in jouw zoektocht naar jouw perfecte diamant. We zetten de 4 C’s graag even voor je op een rijtje:

  • Carat (gewicht)
  • Cut (slijpvorm)
  • Color (kleur)
  • Clarity (zuiverheid)

Samen bepalen deze kenmerken de waarde en schoonheid van de diamant.

 

4C's diamanten color cut clarity carat

De 4 c's: CARAT: het gewicht van een diamant

Het karaatgewicht van een diamant is het meest bekende aspect van de 4 C’s. Wanneer je naar een diamant kijkt, is de grootte vaak het meest opvallende kenmerk. Het caraat (ct) is de eenheid waarmee het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt. Één caraat is gelijk aan 0,2 gram. Het wordt gebruikt om de grootte van edelstenen te meten, waarbij grotere caraatwaarden ook zeldzamer en waardvoller zijn.

Jouw persoonlijke keuze voor de grootte van de steen en het budget dat je in gedachten hebt, zullen het caraat van je steen bepalen. Sommige mensen hebben een voorkeur voor opvallende grote diamanten. Anderen geven dan weer de voorkeur aan kleinere stenen met een hogere kwaliteit of een unieke slijpvorm.

De schittering bij een grotere steen zal veel duidelijker zijn. Maar zoals hierboven beschreven zijn er nog andere zaken die dit bepalen. In wit goud bijvoorbeeld, zal jouw steen groter lijken door de reflectie van het edelmetaal.

Ook de manier waarop de diamant is geslepen heeft een invloed op hoe groot de steen lijkt. Een goed geslepen diamant kan groter lijken dan een diamant met een minder mooie slijpvorm.

Algemeen zal het uiteindelijke caraatgewicht bepaald worden door persoonlijke stijl, voorkeur en budgettaire overwegingen.

4 c diamant christiaan van bignoot

CUT: de slijpvorm van een diamant

De slijpvorm van een diamant is een cruciale factor bij het kiezen van een diamant. Dit bepaalt immers de manier waarop je diamant zal schitteren. Van de klassieke Briljant tot andere verfijnde slijpvormen, de keuze is groot. Op de foto hieronder zie je de meest voorkomende slijpvormen zoals peer, emerald, Princess, ovaal. Briljant is vandaag nog steeds de meest voor de hand liggende keuze. Echter zien we de laatste jaren ook andere slijpvormen sterk aan populariteit winnen.

De schittering van een diamant speelt een essentiële rol in jouw keuze. Er zijn vier categorieën of niveaus:

  • Fair
  • Good
  • Very Good
  • Excellent.

 

Als je zoekt naar de beste proporties, symmetrie en een buitengewone schittering, dan is Excellent ongetwijfeld de categorie waarin je moet zoeken. Het is de slijpvorm die uitblinkt in kwaliteit en aantrekking. Hierdoor zal je diamant opvallen in helderheid én schittering.

De slijpvorm is eigenlijk vaak het moeilijkste onderdeel om te beoordelen bij het selecteren van een diamant. Het vraagt een getraind oog om de kwaliteit van een diamantslijpsel te beoordelen. Een zorgvuldig gekozen slijpvorm kan het verschil maken tussen een gewone en een buitengewone diamant.

blog diamanten slijpvormen briljant peer emerald ovaal hart Asscher

COLOR: de kleur van een diamant

De perfecte, doorzichtig-witte diamant wordt als meest ideaal beschouwd. Over het algemeen geldt dat hoe kleurlozer een diamant, hoe waardevoller jouw steen is.

Hiervoor werd een kleurschaal opgesteld, variërend van D tot Z. Deze schaal biedt een inzicht in de verschillende gradaties en bepalingen. Diamanten met een D-kleur zijn erg zeldzaam en van de hoogste kwaliteit. D, E en F worden dan ook aanzien als prachtige witte kleuren en behoren op die manier tot de categorieën met de minste “kleurzweem”. Het zijn die gradaties in kleur die de diamant zijn zuiverheid en schittering geven. Hierdoor zijn ze zo begeerd voor hun bijna kleurloze uitstraling.

Naarmate je verder gaat op de kleurschaal, worden de verschillen in kleur duidelijker zichtbaar. G wordt dan ook voor ons beschouwd als de laatste aanvaarde kleur waarbij de diamant nog als wit wordt beschouwd. Vanaf kleur H en verder, neigen de diamanten een lichtgele tint te krijgen. Wanneer we in de buurt komen van de Z-kleur wordt de gele kleur echt wel meer uitgesproken.

Uiteraard is de kleurkeuze iets erg persoonlijk en hangt deze dus alweer af van jouw persoonlijke voorkeur en budget. Streef je naar een uitzonderlijke zuiverheid en een echt witte diamant, dan zijn de gradaties D tot F de ideale keuze. Weeg altijd je kleurvoorkeuren af samen met de andere kenmerken van je diamant om er eentje te vinden die perfect past bij jouw persoonlijke voorkeur.

 

De 4 c's: CLARITY: de zuiverheid van een diamant

Diamanten zonder onzuiverheden zijn zeldzaam. Er zijn twee types onzuiverheden. Je hebt enerzijds onzuiverheden aan de oppervlakte die we vlekken noemen. Anderzijds zijn er interne onzuiverheden die we insluitsels noemen. Deze insluitsels kunnen een ietwat troebel effect veroorzaken in de diamant, waardoor een deel van de schittering verloren gaat.

De insluitsels beoordelen we met een loep, gezien deze met het blote oog niet steeds waarneembaar zijn. Het nauwkeurig bekijken van deze insluitsels is essentieel. Net omdat ze een directe invloed hebben op de zuiverheid en dus de kwaliteit van de diamant.

De zuiverheid van een diamant wordt op basis van de hoeveelheid, de grootte, de plaats en de kleur van de insluitsels in verschillende categorieën ingedeeld. Flawless is het hoogst in waarde. Wij stellen SI1 op als limiet, maar bekijken graag jouw vraag.

 

clarity 4C's diamant juwelier christiaan van bignoot

Ben je op zoek naar een verlovingsring met diamant? Of misschien wil je gewoon een ring met diamant cadeau geven voor een andere gelegenheid? Of je nu op zoek bent naar een opvallende verlovingsring of een tijdloze, de 4 C’s zullen je helpen een schitterende keuze te maken.

Ok. Je bent overtuigd. Je gaat voor diamant. Misschien hoorde je reeds over labo diamanten? Wil je er meer over weten? Wat is nu het verschil met natuurlijke diamant? Neem vrijblijvend contact op met Christiaan. Hij geeft je graag meer uitleg zodat je de meest passende keuze maakt.

Ontdek onze unieke werkwijze en doe alvast inspiratie op uit talrijke modellen voor jouw bijzonder moment.