Fabels over juwelen

blog fabels juwelen
Als edelsmid en erkend juwelier zien wij heel wat fabels over juwelen de ronde doen op sociale media, internetpagina’s en bij onze klanten. Daarom is dit blogartikel de plek bij uitstek om voor eens en altijd komaf te maken met fabels over juwelen die helemaal niet waar zijn. Let’s go!

Fabel 1: “Enkel vrouwen dragen juwelen”

Ik ben een man en draag met grote trots ook juwelen. Maar toegegeven, voor mannen is het vaak, naast hun horloge, op hun trouwdag de eerste keer dat ze een echt juweel dragen, namelijk: hun trouwring.

Toch zijn er tal van andere juwelen die zeer mannelijk kunnen zijn zoals (olifanten)armbanden.

juwelen voor mannen olifantenarmband ring juwelier christiaan van bignoot

Fabel 2: “Lab grown diamanten zijn geen echte diamanten”

Er is maar 1 verschil tussen laboratoriumdiamanten en natuurlijke diamanten, namelijk: de manier waarop ze gecreëerd zijn. Maar daarnaast zijn ze fysiek, chemisch en optisch 100% aan elkaar gelijk. Het is bijna onmogelijk om het verschil te zien tussen een lab grown diamant of een natuurlijk. Dat die eerste geen “echte diamant” zou zijn, is dus niets meer dan een fabel.

labo diamanten lab grown cultuurdiamanten juwelier christiaan van bignoot

Fabel 3: “Juwelen met koraal zijn onverwoestbaar”

Koraal wordt vaak gebruikt in juwelen vanwege zijn prachtige kleuren, maar het is eigenlijk een erg kwetsbaar materiaal. Koraaljuwelen moet je voorzichtig behandelen en beschermen tegen harde chemicaliën en schurende oppervlakken. Het is belangrijk om te weten hoe je koraal moet verzorgen om de levensduur van zulke juwelen te verlengen.

Fabel 4: “Alle parels zijn afkomstig uit oesters”

Ook dit is een veelbesproken fabel over juwelen. Hoewel veel parels afkomstig zijn van oesters, worden parels ook gekweekt in mosselen en andere weekdieren.

 

parels oorsprong zoetwaterparels zoutwaterparels juwelier christiaan van bignoot

Fabel 5: “Je kan sieraden poetsen met alle schoonmaakmiddelen”

Dit is absoluut niet waar. Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen sieraden beschadigen, vooral die met edelstenen. Het is belangrijk om zachte reinigingsmethoden te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor sieraden.

Fabel 6: “Hoe groter een diamant, hoe waardevoller hij is”

De waarde van een diamant wordt niet alleen bepaald door de grootte, maar ook door de kwaliteit van de slijpvorm, kleur, helderheid en het karaatgewicht. Een kleinere diamant van hoge kwaliteit kan even waardevol of zelfs waardevoller zijn dan een grotere diamant van lagere kwaliteit.

waarde diamant briljant grootte 4 c's juwelier christiaan van bignoot

Fabel 7: “Antieke juwelen zijn meer waard dan nieuwe juwelen”

Ook deze fabel over juwelen is overduidelijk niet waar. Hoewel antieke juwelen vaak worden gewaardeerd vanwege hun vakmanschap en geschiedenis, zijn er veel moderne juweliers, zoals wij bij Christiaan Van Bignoot, die hoogwaardige sieraden produceren met behulp van innovatieve technieken en materialen.

Fabel 8: “Juwelen zijn een slechte investering”

Terwijl de waarde van juwelen kan fluctueren, kunnen sommige hoogwaardige stukken met waardevolle edelstenen of zeldzame materialen een goede investering zijn op lange termijn, vooral voor erfstukken.

 

En voor wie ’t nog niet wist: wij zijn een erkend juwelier aan huis. Wij komen dus bij jou thuis of in de buurt langs en helpen je een nieuw juweel te kiezen. Interesse? Stuur ons gerust een berichtje via Whatsapp of vul ons contactformulier in. Tot snel!