Stiekem de ringmaat van je partner meten: Enkele tips

stiekem ringmaat partner meten christiaan van bignoot

Je hebt de ware gevonden en bent eindelijk klaar om een aanzoek te doen. Spannend! Bij een aanzoek komt heel wat kijken. Zo moet je bepalen waar en wanneer je de grote vraag zal stellen. Wordt het tijdens een romantische citytrip in Barcelona? Of hou je het liever eenvoudig en maak je het thuis gezellig met een zelfgekookt dinertje? De belangrijkste keuze die je moet maken gaat echter over het hoogtepunt van jouw aanzoek: de verlovingsring! Bij het uitkiezen van de perfecte verlovingsring moet je opnieuw heel wat keuzes maken. Er moeten knopen worden doorgehakt over de stijl, het materiaal en de edelsteen van de ring. Maar zelfs wanneer je al perfect weet wat je wilt, is daar alweer een volgende cruciale vraag. Hoe moet je in godsnaam te weten komen welke ringmaat jouw partner heeft?

 

Tip: lees ook onze blogpost ‘Jouw partner verrassen met de perfecte verlovingsring’.

Gelukkig hebben wij voor jou verschillende manieren om subtiel de ringmaat te meten van jouw partner!

De ringmaat meten met ons gratis ringmaatsjabloon

Een vaak toegepaste manier om de ringmaat te meten, is een bestaande ring van jouw partner als voorbeeld nemen. Het ideale moment om toe te slaan is wanneer jouw partner uit huis is en je een ring uit zijn of haar juwelenbox kan vissen. 

Zorg ervoor dat je een ring kiest die jouw partner nog steeds draagt. Zo kan de vingeromvang in de loop der jaren veranderen. Kies ook een ring die wordt gedragen aan de vinger waarvoor jij een verlovingsring wilt kopen, doorgaans de ringvinger.

Wat niet zo handig is, is het opmeten van de ring met een meetlat. Gelukkig hebben wij voor jou een ringmaatsjabloon dat je eenvoudig kan printen.

Hoe werkt de ringsjabloon?

  • Download hieronder ons gratis ringmaatsjabloon.
  • Volg de instructies uit het document om het sjabloon te printen.
  • Vervolgens neem je de ring van jouw partner en zoek je in het sjabloon de overeenkomstige cirkel.
  • Sla de ringmaat ergens op in jouw gsm.
  •  Laat het document niet in huis rondslingeren. Gooi het bij voorkeur buitenshuis ergens in een vuilbak. Better safe than sorry!

Neem een ring mee naar jouw afspraak met Christiaan

Heb je jouw afspraak met Christiaan  geboekt, dan kan je misschien een bestaande ring meenemen naar de afspraak. Christiaan bepaalt de exacte maat dan voor jou. Dit is ongetwijfeld de beste en meest nauwkeurige methode. 

Heb je gekozen voor een afspraak thuis, bijvoorbeeld wanneer jouw partner buitenshuis gaan werken is, dan is het extra eenvoudig. Heb je gekozen voor een afspraak op locatie, dan breng je de ring mee naar daar. Vergeet hem niet terug te leggen waar je hem gevonden hebt bij thuiskomst!

Een leugentje om bestwil

Wanneer je een verrassingsaanzoek wilt doen en de juiste maat rechtstreeks bij de bron wilt halen, moet je de informatie op een heel subtiele manier zien te verkrijgen.

Zo kan je doen alsof je jouw vader moet helpen om een ring voor jouw moeder uit te kiezen. Vervolgens vraag je jouw vriendin of ze hierbij wil helpen. Vraag terloops wat de ringmaat van je partner is als referentie. Of koop een goedkope ring, zogezegd gekocht door jouw vader, en schuif die bij wijze van test rond de vinger van jouw toekomstige.

Deze meetwijze kan je eenvoudig en snel de juiste maat opleveren en is geschikt wanneer je bijvoorbeeld geen toegang hebt tot bestaande ringen van jouw partner. Er zijn natuurlijk wel wat risico’s aan verbonden. Je haalt maar beter jouw beste acteerskills boven bij deze methode! Denk je dat jouw partner in de verste verte geen aanzoek ziet aankomen, dan kan je deze truc gebruiken.

Vraag hulp aan vrienden

Eén van de beste manieren om achter de ringmaat van je partner te komen, is door het aan één van zijn/haar vriend(en)(innen) te vragen. Als die het niet meteen weet, kan je nog altijd een beroep doen op zijn of haar acteerskills. De persoon kan het op nonchalante wijze aan je partner vragen. 

Nog beter: vraag de vriend of hij of zij met je partner spontaan ringen wil gaan passen tijdens een dagje shoppen. Zo krijgt je partner een professionele maat en laat hij of zij misschien een hint vallen over de gewenste stijl! 

Het is natuurlijk ook best mogelijk dat je partner het met zijn of haar beste vriend(in) reeds over de perfecte verlovingsring heeft gehad. Misschien heeft jouw toekomstige verloofde zelfs al eens de verlovingsring van die beste vriend(in) gepast. In dat geval wordt die ringmaat achterhalen weer een stuk eenvoudiger.

Jullie vingers vergelijken

Deze methode is iets minder nauwkeurig, maar misschien de enige optie voor jou.

Als je de hand van je partner vasthoudt, kijk dan of zijn/haar ringvinger even groot is als één van jouw vingers. Zijn/haar linker ringvinger kan bijvoorbeeld even groot zijn als jouw pink. Nogmaals, deze strategie zal niet zo nauwkeurig zijn, maar hoe meer meetinformatie een juwelier heeft hoe beter.

De gemiddelde ringmaat

Handig om weten is dat de gemiddelde ringmaat bij dames 16,5mm tot 17,5mm is. Dat is de binnendiameter van de ring. Bij heren ligt dit om en bij de 20,5mm. Officiële ringmaten worden echter uitgedrukt aan de hand van de ringomtrek, zoals je kan zien in ons ringsjabloon-document. Nog een tip: twijfel je tussen twee maten, kies dan altijd voor de grootste maat.

Kom jij bij het meten tot compleet andere cijfers terwijl de ringomvang van jouw partner volgens jou gemiddeld is? Dan is er wellicht iets misgegaan.

Mix & match

Om helemaal zeker te zijn van jouw stuk, kan je een combinatie van bovenstaande tips gebruiken. Meet bijvoorbeeld een bestaande ring en schakel ook nog eens de hulp van de beste vriend(in) in. Dat laatste kan trouwens nooit kwaad, want daar kan je wellicht wat informatie ontfutselen over de stijl van de ring. 

Pop the question!

Just pop the question! Nee, we hebben het nog niet over het aanzoek zelf. Daarvoor moet je immers eerst die perfecte ring bemachtigen. Maar waarom niet gewoon rechtstreeks vragen naar de ringmaat van jouw geliefde? 

Ok, deze hoort eigenlijk niet thuis in het lijstje van tips om op een subtiele manier de ringmaat te weten te komen. Vandaag de dag zijn echter veel koppels heel open over het onderwerp trouwen. Het is daarom vaak geen geheim dat de vraag eraan zit te komen. Hebben jullie het over trouwen? Dan kan je net zo goed meteen naar de ringmaat vragen.

Wil je je partner compleet in het ongewisse laten over of je überhaupt wel een aanzoek wil doen, dan is dit uiteraard geen optie. In alle andere gevallen is dit de beste methode uit het rijtje. Jouw aanzoek zal nog steeds een prachtige verrassing zijn. Over de plaats, de datum en hoe de ring eruit ziet, rep jij immers met geen woord!

Toch de verkeerde ringmaat gekozen?

e hebt je uiterste best gedaan om met één of meerdere van onze tips de juiste ringmaat van jouw partner te weten te komen. Tot jouw spijt en frustratie blijkt tijdens het aanzoek dat de ring toch net te groot of te klein is. De ringmaat meten is dan ook vaak een hele uitdaging.

Keep calm, we’ve got you covered. Doorgaans kan een verlovingsring achteraf nog worden versteld. Hoe makkelijk of moeilijk dit is, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het materiaal en het gebruik van diamanten op de ringmontuur. 

Eén tip: beter te groot dan te klein. Een ring kleiner maken is eenvoudiger dan omgekeerd. Hou ook rekening met het seizoen waarin je de ringmaat meet. Zo zijn vingers onder invloed van koude doorgaans wat smaller dan in de zomer. Ook andere factoren zoals zwangerschap hebben een invloed op de vingeromvang.

Ben je helemaal niet zeker van de maat? Dan hou je misschien al best rekening met voorgaande tips bij de keuze van jouw verlovingsring. Christiaan geeft je hierbij graag raad.

Veel success! 😉