De saffier: een koninklijke edelsteen header hier toe

verlovingsring multistone blauwe saffier diamanten juwelier christiaan van bignoot

Onze prachtige planeet heeft ons magnifieke edelstenen geschonken. Ze zijn rijk aan kleur, textuur en glans. Saffieren behoren tot de meest begeerde edelstenen. Dat is geen wonder, gezien de regenboog van kleuren waarin zij voorkomen en de eindeloze mogelijkheden die zij bieden.

Wat zijn saffieren?

Wij kozen er voor om het keuzeproces van de perfecte verlovingsring samen als koppel te doen. Na enkele weken genieten van onze “roze wolk” na de verloving, besloten we op zoek te gaan naar dé ring. We schuimden (web)winkels af, maar vonden niet meteen iets naar onze gading… We zochten een uniek juweel van topkwaliteit, handgemaakt naar onze wensen, voor de correcte prijs en met een persoonlijke aanpak. Via wat opzoekwerk op het internet kwamen we bij Christiaan terecht.

Hoe worden saffieren gevormd?

Saffieren worden gedurende miljoenen jaren onder het aardoppervlak gevormd. Ze zijn het resultaat van verschillende processen, waaronder hoge temperaturen en druk. 

De prachtige edelstenen worden overal ter wereld gedolven, maar komen voornamelijk uit Cambodja, Colombia, India en Kenia. De saffieren uit deze verschillende regio’s verschillen van elkaar in hun chemische structuur en uiterlijk.

De kwaliteit van een saffier

Een diamant wordt beoordeeld op basis van vier hoofdcategorieën, beter bekend als de 4C’s. Die staan voor color, clarity, cut en carat. Om gekleurde edelstenen te beoordelen worden eveneens de 4C’s gebruikt, zij het op een andere manier.

Een diamant kan in feite niet kleurloos genoeg zijn. Hoe helderder, hoe beter. Bij de saffier ligt het anders. Daar is de kleur namelijk het belangrijkste kwaliteitsaspect. Er wordt beoordeeld welke kleur de edelsteen heeft, welke secundaire kleuren aanwezig zijn, hoe intens de kleur kan gezien worden en hoe donker of licht de steen is. De kleur, toon en verzadiging van een saffier hebben voorrang op de clarity, cut en carat.

Terwijl een diamant liefst zo weinig mogelijk insluitsels heeft, kan een saffier met insluitsels net wel waardevol zijn. Het hangt ervan af waar het insluitsel zich bevindt, hoe zichtbaar het is en of het al dan niet minimaal zichtbaar is in vergelijking met de algemene kleur en uitstraling van de steen.

Hoewel de kleur van een saffier het belangrijkste kenmerk is, is de slijpvorm ook niet onbelangrijk. Dit komt omdat de manier waarop een saffier is geslepen direct van invloed is op de kleur. Het centrum van de saffier moet zodanig worden geslepen dat het licht en de kleur maximaal worden gereflecteerd. 

Tot slot is het belangrijk op te merken dat een grote saffier niet noodzakelijk waardevoller is. Integendeel. Hoe groter de steen, hoe kleiner de kans dat het om een kwaliteitssteen gaat. Grote stenen die goed scoren op kleur en slijpvorm zijn dan ook duur.

Hoeveel kost een saffier dan?

Prijzen van saffieren kunnen sterk variëren, afhankelijk van bovengenoemde factoren. Je kan de edelsteen al aanschaffen voor een luttele €23 per karaat. Voor de hoogwaardige varianten tel je tot €10 000 per karaat neer.

Laat je zoals gezegd niet verblinden door de grootte van de steen. Een kleine steen van hoogwaardige kwaliteit kan tien keer meer waard zijn dan een grote steen van minderwaardige kwaliteit. Iedere saffier moet afzonderlijk worden beoordeeld door een expert.

Hoe zeldzaam is deze edelsteen?

Saffieren zijn op zich erg makkelijk te vinden. Ze worden pas zeldzaam wanneer ze onbehandeld en van hoge kwaliteit zijn. Veel saffieren die worden gedolven zijn van slechte kwaliteit en halen zelfs nooit de edelsteenhandel. Van de stenen die wel verhandeld worden, zijn de meeste behandeld en dus minder kwalitatief. 

Geliefd door koningshuizen

De diepblauwe versie van de saffier wordt al eeuwenlang geassocieerd met en geliefd door koningshuizen wereldwijd. Middeleeuwse koningen droegen reeds saffieren en geloofden dat de edelstenen hen zouden beschermen in de strijd. 

De 12-karaats saffieren verlovingsring van prinses Diana (die nu door prinses Kate wordt gedragen) is de beroemdste koninklijke saffier van onze tijd.

Alle kleuren van de regenboog

Wanneer men het over de saffier heeft, doelt men meestal op de blauwe variant. De steen is echter beschikbaar in een scala aan kleuren zoals geel, oranje, roze, paars, groen, zwart en zelfs kleurloos. Het is de aanwezigheid van metalen zoals ijzer en titanium die de kleur van de steen bepaalt. Een niet-blauwe saffier wordt ook wel een ‘fancy-colored sapphire’ genoemd.

De robijn, één van de Big Four edelstenen, behoort net als saffier tot de korundgroep. Het is de rode variant van het mineraal. Alle kleurvarianten van korund die niet rood zijn, worden gerekend tot de saffieren.

Saffieren worden vaak gekocht als goedkoper alternatief voor diamanten. Zo is een blauwe saffier een budgetvriendelijkere keuze dan de erg prijzige blauwe diamant.

Ook gele saffieren worden meer en meer gekozen als goedkopere oplossing voor de populaire gele diamant.

Al helemaal speciaal zijn de zogenaamde ‘color-change sapphires’, die van kleur veranderen onder invloed van verschillende lichtomstandigheden zoals daglicht en kunstlicht. 

verlovingsring gele saffier witgoud trilogie christiaan van bignoot

De uiterst zeldzame stersaffier

Soms zijn imperfecties in een edelsteen net wat de steen uiterst uniek maakt. Dat is het geval bij de stersaffier. Bij dit type saffier komt asterisme voor. Dit is een unieke reflectie die de indruk geeft dat er als het ware een ster in de steen gevangen zit.

 

De ongelooflijke schoonheid van een saffier valt niet te ontkennen, of hij nu blauw, geel of kleurloos is. Hij is verkrijgbaar in een overvloed aan adembenemende kleuren. Een juweel met saffier is hoe dan ook een onweerstaanbaar sieraad, perfect voor iedere gelegenheid.


Meer weten over deze populaire edelsteen? 
Neem vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder!