Zo ziet de geschiedenis van de verlovingsring eruit

verlovingsring-diamant-ashoka multistone witgoud ring juwelier christiaan van bignoot

De verlovingsring: het blijft een juweel dat tot de verbeelding spreekt. Het toppunt van romantiek, symbool voor eeuwige liefde. Maar iemand moet ‘m als eerste uitgevonden hebben. En hoe lang doen we dat al voor elkaar: knielen en een prachtjuweel vanuit onze binnenzak toveren? We gaan samen terug in de tijd en geven je een unieke kijk op de geschiedenis van de verlovingsring.

Eerst en vooral: de geschiedenis van de verlovingsring is ontzettend interessant, maar ook behoorlijk lang en ingewikkeld. Verder dook de ring ook niet voor het eerst op in één specifieke regio of periode. Zo bestonden in verschillende culturen, los van elkaar, al meer dan 2.000 jaar geleden tradities die doen denken aan de moderne verlovingsring. Laat ons tijdreis beginnen!

Waar komt de eerste verlovingsring vandaan?

Als we de beschikbare informatie doorspitten, lijkt de allereerste verlovingsring ooit ons naar het Oude Egypte en Griekenland te leiden. Er zijn sterke aanwijzingen om te vermoeden dat Egyptische en Griekse koppels elkaar een ring gaven tijdens hun verloving. Maar hard bewijs vinden we daar niet van terug. Zo leidt het eerste echte bewijs ons naar het Romeinse Rijk en het Koninkrijk van de Visigoten.

 

Om te beginnen was de Romeinse verlovingsring een bijzonder exemplaar. Of beter: exemplaren. Want de bruid kreeg niet één, maar twee ringen bij de verloving. Eentje gemaakt van ijzer en eentje gemaakt van goud. Het ijzeren exemplaar werd gedragen tijdens huishoudelijk taken. De gouden versie om naar de buitenwereld toe te pronken. Bovendien deden de allerrijksten daar nog een schepje bovenop. Zij droegen soms wel meer dan twee ringen. Bijvoorbeeld met een brede gouden band en versierd met gravures, ivoor of kleine edelstenen.

 

Ten tweede zag een verlovingsring bij de Visigoten (418 – 720 n. Chr.) er helemaal anders uit. Hier ging het om slechts één ring, met gravures en uitgebreide zettingen die ruwe stenen of glas samenhielden. Aan het eind van het Visigotische Koninkrijk waren verlovingsringen bindend voor het huwelijk. Met andere woorden: volgens de wet kon een huwelijksbelofte niet meer worden verbroken, nadat er een verlovingsring was aangeboden en aanvaard.

Wat met de diamanten ring?

Als we verder kijken, leidt de geschiedenis van de verlovingsring mét diamant ons naar een man in het bijzonder: Maximiliaan de eerste. De Aartshertog van Oostenrijk vroeg Mary van Bourgondië ten huwelijk met een diamanten exemplaar. Een sleutelmoment. Niet alleen in hun leven, maar ook in de geschiedenis van de verlovingsring. Hoewel zo’n diamant enkel weggelegd was voor welgestelde koppels, zagen we ‘m toch tijdens de Renaissance steeds vaker opduiken.

 

Hoe dat kwam? Tijdens het Victoriaanse tijdperk werden in Zuid-Afrika diamanten ontdekt, en voor je ’t wist werden diamanten wereldwijd verhandeld. Zo kon plots bijna iedereen zich zo’n schitterende verlovingsring veroorloven. Maar die populariteit was de diamant slechts enkele decennia gegund. De politieke onrust en instabiliteit in Europa rond de Wereldoorlogen breidden zich uit over alle delen van de wereld. Dat heeft geleid tot een massa gehaaste aanzoeken. Heel wat soldaten vroegen vlak voordat ze naar het front vertrokken nog aan hun geliefde om met hen te trouwen, vaak met een zeer eenvoudig juweel.

 

Het was het Amerikaanse De Beers, een van de grootste diamantconcerns in de wereld, dat met een fors marketingplan uitpakte. Doel: de diamant weer op de kaart te zetten. En of dat gelukt is. Met ‘A diamond is forever’ won de diamant weer aan populariteit en wou plots iedereen er een aan z’n hand zien schitteren. Kortom: vandaag de dag is de diamanten verlovingsring nog steeds hét icoon waar iedere vrouw stiekem van droomt. Hoewel, er zijn ook heel wat andere edelstenen die gedurende de jaren steeds vaker werden gebruikt.

Verschillende soorten 

Vandaag kan je met een verlovingsring heel wat kanten op: zilver of goud, diamant of edelsteen, subtiel of opvallend. Met dit overzicht willen we je een idee geven van welke vormen en stijlen er vandaag te vinden zijn. Onderstaande creaties zijn stuk voor stuk van de hand van juwelier Christiaan Van Bignoot.

Solitaire verlovingsringen

Dit is de klassieker der klassiekers, met één enkele diamant of edelsteen.

Solitaire verlovingsringen met zijstenen

Hierbij mag het net ietsje meer zijn. De ringband is aan weerskanten van de edelsteen of diamant afgewerkt met kleine steentjes.

De Halo-verlovingsring

Hierbij wordt de centrale steen omringd door kleinere diamanten. Hierdoor krijgt je ring een nog grotere wow-factor.

Multi-stone verlovingsringen

De naam zegt het zelf al. De ring is versierd met meerdere prachtige grote stenen, waardoor hij nog meer in het oog springt.

Verlovingsringen met edelstenen of kleurstenen

Ideaal voor wie een speelse ring wil, en niet bang is om kleur te bekennen.

aanzoek verloving verlovingsring juwelier christiaan van bignoot

Helemaal klaar om jouw geliefde ten huwelijk te vragen? Maak meteen een afspraak via onderstaande button, laat je hier inspireren door onze handgemaakte creaties, of check hier de meest gestelde vragen over verlovingsringen bij Christiaan Van Bignoot. Veel succes!