Wat is het verschil tussen 9, 14, 18 en 24 karaat goud?

karaatgehaltes goud oude juwelen testen juwelier christiaan van bignoot

Iedereen kent de term karaat wel of heeft er ooit al iets over gehoord, maar slechts weinigen weten precies wat het betekent. In dit artikel geven we je mee wat een karaatgehalte inhoudt, en welke impact die waarde heeft op de kleur, waarde en duurzaamheid van je juweel.

 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw gouden juweel, hoor je de term hier en daar weleens vallen. Maar wat betekent die nu precies? Wel, ‘karaat’ is een maatstaf voor de zuiverheid van goud en kan variëren van van 9 tot 24. In dit verhaal gaan we dieper in op de verschillende karaatsoorten. We ontdekken samen hoe ze van elkaar verschillen, en of het uitmaakt welke karaatsoorten je hersmelt tot nieuwe juwelen.

Hoe meer, hoe beter?

Puur goud, ook wel 24 karaats goud genoemd, bestaat voor 99,9% uit goud. Echter, vanwege zijn zachtheid wordt puur goud vaak vermengd met andere metalen om het sterker en duurzamer te maken. Veel geschikter voor het maken van juwelen, maar tegelijkertijd leidt het tot verschillende karaatgehaltes. Een lager karaatgehalte geeft dus simpel gezegd aan dat je juweel een lager percentage puur goud bevat.

 

Daarnaast zijn de meest voorkomende karaatsoorten 24, 18, 14 en 9. Bij 18 karaat goud is 75% van het materiaal puur goud, terwijl de resterende 25% bestaat uit andere metalen zoals koper of zilver. 14 karaat goud bevat 58,3% puur goud, terwijl 9 karaat goud slechts 41,7% puur goud bevat. Hoe lager het karaatgehalte, hoe harder en duurzamer het goud zal zijn, maar tegelijkertijd zal het ook minder waardevol zijn in termen van zuiverheid.

Bepaalt karaat de kleur van goud?

Het karaatgehalte van goud heeft naast invloed op waarde en zuiverheid, ook een impact op de kleur van je juweel. Puur goud, dat 24 karaat is, heeft van nature een diepgele kleur. Naarmate het karaatgehalte daalt en het percentage zuiver goud afneemt, kan de kleur van goud veranderen. Bij lagere karaatsoorten, zoals 14 karaat of 10 karaat, waar het goud is gemengd met andere metalen, zoals koper of zilver, varieert de kleur meer richting roodachtig of zelfs witgoud, afhankelijk van de samenstelling van de legering.

 

Zo zal bijvoorbeeld 18 karaat goud, met een hoger percentage puur goud, over het algemeen een warmere, meer gele kleur hebben dan 14 karaat goud. Dit komt doordat er minder andere metalen aanwezig zijn om de kleur te beïnvloeden. Logischerwijs kan 9 karaat goud dan een nog blekere kleur hebben vanwege het lagere percentage puur goud en het hogere gehalte aan andere metalen.

 

Ook is het belangrijk op te merken dat de kleur van goud beïnvloed wordt door andere factoren, zoals de specifieke legering die wordt gebruikt en eventuele oppervlaktebehandelingen die worden toegepast. Daarom is het altijd verstandig om bij het kiezen van gouden juwelen voor iemand anders rekening te houden met de tint goud die hij of zij mooi vindt of vandaag al draagt.

goud karaatgehaltes juwelier christiaan van bignoot

Kan je verschillende karaatsoorten versmelten tot een juweel?

Wanneer je oude gouden juwelen wil hersmeden tot nieuwe ontwerpen, is het belangrijk om rekening te houden met het karaatgehalte van het gebruikte goud. Het mengen van verschillende karaatsoorten kan leiden kleur- en waardeverschillen. Maar uiteraard is het mogelijk om een geelgouden juweel te hersmelten tot een witgouden juweel. Het is simpelweg belangrijk om je te laten begeleiden en adviseren door een partij met de juiste expertise.

 

Juwelier Christiaan Van Bignoot, komt graag langs om alle opties met je te doorspreken. Stuur ons gerust een berichtje via Whatsapp of vul eenvoudig ons contactformulier in.