Wat bepaalt de prijs van een diamant?

diamanten waarde natuurlijk lab labo 4c's juwelier christiaan van bignoot

Als we het over diamanten hebben, zijn er twee zekerheden. Ze zijn ‘a girls best friend’ en kosten behoorlijk wat geld. Diamanten worden al eeuwenlang gewaardeerd om hun schoonheid en waarde. Maar wat bepaalt nu eigenlijk de prijs van een diamant? In dit verhaal gaan we dieper in op de herkomst van diamanten en de vele factoren die hun prijs en kwaliteit beïnvloeden.

Eerst en vooral: diamanten zijn een van de oudste en meest waardevolle edelstenen ter wereld. Ze ontstaan diep onder de aardkorst, waar extreme hitte en druk heersen. Het proces van diamantvorming wordt ook wel met de ietwat moeilijke term “kimberlitische eruptie” omschreven. Dat proces gaat miljoenen jaren geleden terug: koolstof wordt in deze omgeving, diep onder de aardkorst, onder hoge druk samengeperst en kristalliseert tot ruwe diamanten. Deze ruwe diamanten worden uiteindelijk naar de oppervlakte gebracht tijdens vulkanische uitbarstingen.

 

De meest diamanten worden ontgonnen in mijnen over de hele wereld. Landen zoals Zuid-Afrika, Rusland, Australië en Canada staan bekend om hun diamantmijnen. Van zodra de ruwe diamanten ontgonnen zijn, start een complex proces. Ze worden gesorteerd, geslepen en gepolijst tot ze hun kenmerkende glans en schittering krijgen.

Maar wat bepaalt de prijs van een diamant nu écht?

diamant-briljanten-grootte-waarde-juwelier-christiaan-van-bignoot
  • Kleur: Diamanten zijn er in verschillende kleuren. Variërend van kleurloos tot geel, bruin, blauw, roze en zelfs rood. Kleurloze diamanten worden ook wel ‘witte diamanten genoemd’ en zijn het meest waardevol omwille van hun zeldzaam- en helderheid.
  • Zuiverheid: Dit verwijst naar de afwezigheid van interne onzuiverheden en externe onvolkomenheden. Dat worden ook wel ‘insluitsels’ en ‘vlekken’ genoemd. Hoe minder onzuiverheden, hoe hoger de prijs van de diamant.
  • Slijpkwaliteit: Hier verwijzen we naar de manier waarop een diamant is geslepen. Dat heeft een grote invloed op zijn schittering. Een goed geslepen diamant weerkaatst het licht op een manier die de schoonheid van de steen versterkt.
  • Karaatgewicht: Karaat wordt niet alleen in de goudwereld, maar ook in diamanten gebruikt. Bij diamanten verwijst die naar de grootte van de steen. Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe hoger de prijs van een diamant.
  • Certificering: Diamanten worden vaak geëvalueerd en gecertificeerd door gerenommeerde laboratoria zoals de Gemological Institute of America (GIA) of de International Gemological Institute (IGI). Een certificaat van echtheid kan de prijs van een diamant ook verhogen.

Naast de kenmerken van de diamant zelf wordt ook de prijs beïnvloed door vraag en aanbod op de markt. Economische omstandigheden, trends in de juwelensector en wereldwijde mijnbouwactiviteiten spelen een rol bij het bepalen van de prijs van een diamant.

diamanten-waarde-expertise-4C's-bepalen-juwelier-christiaan-van-bignoot

Wanneer wij als juwelier een prijsbepaling voor een diamant doen, houden we dus rekening met heel wat factoren. Heb jij een diamanten juweel dat je graag wil laten schatten, of wil je zelf een diamant aankopen? Stuur ons gerust een berichtje via Whatsapp of vul ons contactformulier in en we doorlopen alle verschillende factoren rustig met jou. Dit kan zowel bij je thuis want wij zijn nu eenmaal een juwelier aan huis. Tot snel!