Wat is jouw geboortesteen?

geboortestenen juwelen met edelstenen

Al sinds de oudheid dragen mensen juwelen met een geboortesteen. Liefst zo dicht mogelijk bij hun hart, omdat de stenen helende krachten zouden hebben. Je kan een juweel met daarin de geboortesteen van jezelf of die van een geliefde dragen. Ook de kan een geboortesteen symbool staan voor de maand van je verloving, huwelijk of de geboorte van je kind.  Welke edelsteen bij welke maand past, ontdek je alvast hier.

Geboortestenen, ze hebben een rijke geschiedenis die ons meeneemt naar de oudheid. De traditie om stenen te matchen aan bepaalde maanden, schrijven we terug aan de oude Tibetaanse of Indiase kalender. Die associeerde stenen met specifieke maanden voor astrologische en spirituele doeleinden. Het duurde niet lang voordat deze fascinerende traditie door verschillende culturen over de hele wereld overgenomen werd. In dit verhaal bieden we je een overzicht van iedere geboortesteen per maand, zodat jij in een mum van tijd kan schitteren met een juweel dat perfect bij je past.

De geboortesteen van de maand januari: granaat

Eigenschappen: Granaat staat bekend om zijn dieprode kleur, maar komt ook voor in het groen, oranje of zwart. Beter nog: je vindt granaat in alle kleuren van de regenboog. Granaten worden vaak verwerkt in juwelen omdat ze op robijnen lijken, maar budgetvriendelijker zijn.

Geschiedenis: De naam ‘granaat’ komt van het Latijnse woord ‘granatus’, wat ‘korrelig’ betekent. Dit vanwege de gelijkenis van sommige granaatsoorten met de zaden van een granaatappel. In de oudheid werd granaat beschouwd als een talisman die bescherming bood tegen kwade krachten.

Betekenis: Granaat staat symbool voor liefde, toewijding en kracht. Het wordt vaak gedragen als teken van liefde en verbondenheid. Daarom wordt gezegd dat het dragen van granaat je zelfvertrouwen en moed geeft. Juwelen met granaat worden beschouwd als symbool voor vriendschap en vertrouwen.

geboortesteen januari granaat

De geboortesteen van de maand februari: amethist

Eigenschappen: Amethist is een prachtig paars bergkristal dat staat voor wijsheid, spiritualiteit en kalmte. De kleur varieert van licht lila tot diep paars.

Geschiedenis: De naam ‘amethist’ komt van het Griekse ‘amethystos’, wat ‘niet dronken’ betekent. Het werd vroeger gedragen om nuchter denken te bevorderen en tegen dronkenschap te beschermen.

Betekenis: Amethist staat bekend om zijn kalmerende werking en wordt geassocieerd met innerlijke rust en wijsheid. Wie amethist draagt, zou genieten van meer evenwicht en harmonie in zijn leven. Daarnaast zou deze steen je helpen bij zenuwen of stress.

geboortesteen februari amethist

De geboortesteen van de maand maart: aquamarijn

Eigenschappen: Aquamarijn is een blauwgroene geboortesteen die doet denken aan de zee. De steen staat symbool voor helderheid, zuiverheid en hoop.

Geschiedenis: De naam ‘aquamarijn’ komt van het Latijnse woord ‘aqua marina’, wat ‘zeewater’ betekent. Vroeger geloofden mensen dat deze steen zeegoden gunstig stemde en bescherming bood aan zeelieden.

Betekenis: Aquamarijn symboliseert rust, harmonie en vernieuwing. De steen wordt gedragen om emotioneel in balans te blijven en bescherming te bieden tijdens reizen. Wie aquamarijn draagt, zou zich vrolijker, ontspannen en toleranter opstellen.

geboortesteen maart aquamarijn

De geboortesteen van de maand april: diamant

Eigenschappen: Diamant is de koning van alle edelstenen, bekend om zijn hardheid en schittering. Het staat voor puurheid, eeuwige liefde en kracht.

Geschiedenis: Diamanten hebben altijd al een mysterieuze betekenis gehad en werden gezien als symbool van onoverwinnelijkheid en goddelijke kracht.

Betekenis: Diamanten worden vaak geassocieerd met liefde en verbintenis, en worden traditioneel gebruikt in verlovings– en trouwringen. Ze symboliseren ook kracht en onverwoestbaarheid.

geboortesteen april diamant

De geboortesteen van de maand mei: smaragd

Eigenschappen: Smaragd heeft een kenmerkend groene kleur en staat voor groei, vernieuwing en welvaart. Smaragd  wordt geassocieerd met de lente en de natuur, en is zeldzaam. 

Geschiedenis: De naam ‘smaragd’ komt van het Griekse woord ‘smaragdos’, wat ‘groene steen’ betekent. Vroeger werd smaragd gezien als symbool van vruchtbaarheid en vernieuwing. De steen was ontzettend zeldzaam en was enkel betaalbaar voor de allerrijksten.

Betekenis: Smaragd staat symbool voor liefde, wijsheid en welvaart. Het wordt gedragen om groei en vernieuwing te bevorderen en om geluk en voorspoed aan te trekken. Een smaragd dicht bij je hart dragen staat voor: onvoorwaardelijke liefde, helderheid, eerlijkheid, trouw en vriendschap.

geboortesteen smaragd mei

De geboortestenen van de maand juni: parel en alexandriet

Eigenschappen: Parels staan bekend om hun zachte, glanzende uiterlijk en staan voor zuiverheid, onschuld en wijsheid. Alexandriet is een zeldzame groene steen die van kleur verandert afhankelijk van het licht, en staat voor geluk, intuïtie en creativiteit.

Geschiedenis: Parels hebben altijd al een symbolische betekenis gehad en worden vaak geassocieerd met zuiverheid en wijsheid. Ze zijn de schatten van de zee en worden in oesters gevormd. Daarom zijn ze technisch gezien eigenlijk geen stenen. Volgens de Oude Grieken waren parels vreugdetranane van Aphrodite. Daarom staat de parel symbool voor de liefde. Alexandriet werd ontdekt in Rusland en vernoemd naar Tsaar Alexander II.

Betekenis: Parels symboliseren zuiverheid en spirituele groei, terwijl alexandriet staat voor geluk en intuïtie. Beide stenen worden gedragen voor bescherming en voorspoed. Wie parels draagt, voelt zich vaak rustiger en kan zich beter focussen. Wie alexandriet draagt, kan angsten en negatieve gevoelens beter loslaten, en geniet bijgevolg meer van vrolijkheid en geluk.

geboortesteen parel juni

De geboortesteen van de maand juli: robijn

Eigenschappen: Robijn is een bloedrode geboortesteen die staat voor passie, kracht en liefde. Deze steen wordt vaak geassocieerd met vuur en energie, en wordt gezien als de koningin van alle edelstenen.

Geschiedenis: De naam ‘robijn’ komt van het Latijnse woord ‘rubeus’, wat ‘rood’ betekent. In veel culturen werd robijn beschouwd als een symbool voor kracht en moed.

Betekenis: Robijn symboliseert passie, liefde en energie. Het wordt gedragen om liefde te versterken en positieve energie aan te trekken. Wie een robijn draagt, kiest voor liefde, wijsheid, gezondheid, extra passie en enthousiasme. Een robijn wordt gezien als trouwe geluksbrenger.

geboortesteen robijn christiaan van bignoot

De geboortesteen van de maand augustus: peridoot

Eigenschappen: Peridoot is een heldergroene steen die staat voor geluk, succes en bescherming. Het wordt vaak geassocieerd met de zomer en groei.

Geschiedenis: Peridoot werd al in de oudheid gebruikt als een talisman voor bescherming tegen negatieve energieën. Het werd ook wel de ‘avondsmaragd’ genoemd vanwege zijn lichtgevende kleur.

Betekenis: Peridoot symboliseert geluk, succes en bescherming. Het wordt gedragen om negativiteit af te weren en positieve energie te bevorderen. Wie een peridoot draagt, voelt zich beter beschermd, krachtig, zelfstandig en vitaal. De peridoot helpt je eigen pad te volgen in het leven.

De geboortesteen van de maand september: saffier

Eigenschappen: Saffier is een bijzonder gewild mineraal. Wat veel mensen niet weten, is dat je een saffier ook kan vinden in andere kleuren dan het typische blauw. Je kan ‘m namelijk ook vinden in het roze, bijvoorbeeld.

Geschiedenis: Deze geboortesteen heeft een lange geschiedenis van mystiek en symboliek. In veel culturen werd saffier gezien als symbool van waarheid en spirituele verlichting. Omwille van z’n beschermende krachten was het mineraal bijzonder geliefd bij koningen en koninginnen.

Betekenis: Saffier symboliseert wijsheid, waarheid en spirituele groei. Het wordt gedragen om innerlijke kracht te versterken en spirituele wijsheid te verkrijgen. Wie een saffier draagt, geniet van grote wijsheid, meer concentratie, kalmte en kracht.

 

geboortesteen september saffier

De geboortesteen van de maand oktober: opaal en toermalijn

Eigenschappen: Opaal is een kleurrijke steen die staat voor creativiteit, passie en inspiratie. Opalen zijn zo uniek omdat ieder stukje een eigen kleurencombinatie heeft. Het is belangrijk om te weten dat slechts een klein deeltje van alle opaal van edelsteenkwaliteit is. Koop er daarom altijd eentje bij een erkend juwelier. Toermalijn komt daarnaast voor in verschillende kleuren en staat bekend om z’n prachtige schittering.

Geschiedenis: Opaal werd vroeger gezien als een steen die geluk en inspiratie bracht. Toermalijn werd gebruikt als talisman voor bescherming tegen negatieve energieën.

Betekenis: Opaal symboliseert creativiteit, passie en inspiratie, terwijl toermalijn staat voor balans, bescherming en genezing. Beide stenen worden gedragen om positieve energieën aan te trekken en negativiteit af te weren.

De geboortesteen van de maand november: topaas en citrien

Eigenschappen: Topaas is een oranje, gele, grijze of roze geboortesteen die staat voor vrede, welvaart en genezing. Citrien is een gele steen die staat voor geluk, succes en overvloed. 

Geschiedenis: Topaas werd vroeger gezien als een symbool van vrede en genezing. Het is een zeldzame steen, zeker die met de goudgele kleur. Citrien werd vroeger gebruikt als talisman voor geluk en werd gezien als geschenk van de zon.

Betekenis: Topaas symboliseert vrede, welvaart en genezing, terwijl citrien staat voor genezing, succes en overvloed. Beide stenen worden gedragen om positieve energie te bevorderen en geluk aan te trekken.

geboortesteen citrien november

De geboortesteen van de maand december: turkoois en tanzaniet

Eigenschappen: Turkoois is een blauwgroene steen die staat voor bescherming, geluk en vriendschap. Tanzaniet is een zeldzame, rozerode steen die staat voor liefde, passie en compassie. 

Geschiedenis: Turkoois werd vroeger gezien als een talisman voor bescherming en geluk. Het was een heilige steen die medicijnmannen van over de hele wereld gebruikten om kwalen te genezen. Onder invloed van zonlicht, zweet of zeep verandert turkoois van blauw naar groen. Tanzaniet werd gebruikt als symbool van liefde en passie.

Betekenis: Turkoois symboliseert uitzonderlijke geneeskracht, geluk en vriendschap. Tanzaniet staat voor liefde, passie en compassie. 

 

Zo, nu heb je een compleet overzicht van alle geboortestenen per maand, met zicht op de stenen hun eigenschappen, geschiedenis en betekenis. Heb je nog vragen, of heb je vooral zin om een juweel met jouw geboortesteen uit te kiezen? Maak meteen een afspraak en wij komen graag bij je langs met alle mogelijkheden.