Wat is de prijs van een verlovingsring?

verlovingsring aanbod christiaan van bignoot

Ben je op zoek naar een verlovingsring voor jouw partner? Spannend! Weldra ga je iemand heel erg gelukkig maken. Aan die onevenaarbare lach op het gezicht van jouw geliefde- gaat echter eerst nog de zoektocht naar de perfecte verlovingsring vooraf. Bij dit proces komt best veel kijken. Je moet keuzes maken over de stijl, het materiaal, de edelsteen en natuurlijk ook de prijs van je verlovingsring. Hoeveel kost een verlovingsring gemiddeld? Zoals bij veel producten is de price range erg breed. Je hebt relatief betaalbare verlovingsringen en evengoed modellen waarbij je erg diep in de buidel moet tasten. De vraag die we ons beter zouden stellen luidt dan ook: wat is de prijs van een verlovingsring die tegelijk jouw budget én jouw partner respecteert? Hierover is al veel inkt gevloeid en zijn de meningen verdeeld. Wij zetten je graag op weg met enkele tips en tricks om een keuze te maken- waar jij je comfortabel bij voelt.

De prijs van een verlovingsring: het maandloon

Een regel die vaak gehanteerd wordt, is dat een verlovingsring minstens een netto maandinkomen moet kosten. Sommige bronnen houden het op een half maandloon, andere spreken dan weer van twee of drie maandsalarissen. Het spreekt voor zich dat dit slechts aanbevelingen zijn die iemand ooit eens de wereld heeft ingestuurd. Het lijkt niet om erg onderbouwde regels te gaan. 

Alles is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Misschien heb je wel een mooi inkomen, maar dien je rekening te houden met bepaalde kosten die eraan komen. Misschien gaf jouw toekomstige verloofde in het verleden reeds aan dat ze graag een eenvoudig, fijn ringetje ziet. Sommige vrouwen dragen ook reeds prachtige statement ringen op dagdagelijkse basis. In zulk geval zal je eerder voor een meer opvallende verlovingsring kiezen, zoals een handgemaakte verlovingsring. En de prijs van zo’n uniek stuk hangt dan ook weer af van wat je precies voor ogen hebt.

Kortom, deze algemene regels over de gemiddelde prijs van een verlovingsring houden geen rekening met zaken zoals de maandelijkse kosten van een gezin, persoonlijke voorkeuren, levensstijl en zelfs culturele gewoonten. 

Zo blijkt er een groot budgetverschil te zijn tussen landen. In de Verenigde Staten geeft men gemiddeld $6000, zo’n €5700, uit aan een verlovingsring. Daarmee spenderen de Amerikanen wereldwijd het meeste. Het Europese gemiddelde ligt met €2300 een stuk lager, met nog sterke verschillen tussen landen onderling.

Hoeveel kost een verlovingsring?

Het mag intussen duidelijk zijn dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag wat de gemiddelde prijs van een verlovingsring is. Jij kent je partner het beste en hebt hopelijk in het verleden reeds wat gepolst naar zijn of haar verwachtingen. Ons advies is om te vertrekken vanuit de voorkeuren van jouw geliefde. Onderstaande factoren zullen de uiteindelijke prijs van de ring bepalen.

Stel een maximum budget vast

Leg allereerst een zo royaal mogelijk budget vast waarbij jij je comfortabel voelt. Het is niet de bedoeling dat je jezelf in de nesten werkt door een handgemaakte verlovingsring te kopen die eigenlijk boven jouw budget ligt. Je wil aan de aankoop ook geen ongemakkelijk gevoel overhouden. Het hele traject van aankoop tot huwelijksaanzoek moet immers een zorgeloze en romantische ervaring blijven. 

Tegelijk wil je jouw partner het gevoel geven dat je hem of haar waardeert. Een verlovingsring koop je liefst maar één keer. Het is een bijzonder juweel waaraan je partner erg veel waarde zal hechten. Dit mag gerust gereflecteerd worden in de prijs van je verlovingsring. Je mag je partner laten zien dat je je best hebt gedaan. 

Doe jouw research

Liet jouw toekomstige echtgeno(o)t(e) nog nooit iets vallen over welke ring hij of zij mooi vindt? Misschien kan je te rade gaan bij familieleden of vrienden van je partner. Tijdens een avondje uit met vriendinnen heeft jouw vriend(in) het ongetwijfeld al eens gehad over trouwen en de perfecte verlovingsring. Tracht meer te weten te komen over de gewenste stijl, de goudkleur, de soort steen en de slijpwijze van de steen.

Je kan natuurlijk ook al veel informatie halen uit de huidige juwelenstijl van je partner. Draagt hij of zij enkel wit gouden juwelen? Dan kies je beter niet voor geel goud of rosé goud. Ook de stijl van de dagdagelijkse juwelen kan nuttige inzichten geven. Iemand die vintage juwelen draagt, zal wellicht minder tevreden zijn met een hypermoderne verlovingsring.

Tip: – heeft jouw partner Pinterest? Misschien kun je daar al enkele bewaarde pins van verlovingsringen vinden. Ook Instagram kan informatie verschaffen.

Vergeet het emotionele aspect niet

Ook het emotionele aspect verdient aandacht. De handgemaakte verlovingsring wordt een juweel dat je partner een leven lang met trots zal dragen. Je verloofde en later echtgeno(o)t(e) zal de ring tonen aan iedereen die het wil zien. Er zal wellicht ook, al dan niet subtiel, duchtig vergeleken worden met ringen van anderen.

Ook deze zaken kunnen je helpen in de bepaling van de prijs van je verlovingsring. Besteedt jouw partner doorgaans veel aandacht aan de mening van anderen? Zou je zelf meer trots voelen wanneer je voor een duurdere ring kiest of is een betaalbare verlovingsring jouw belangrijkste focus? Durf jezelf deze vragen te stellen. Ze kunnen zeker een extra licht werpen op jouw keuze.

Heb je nog steeds geen flauw idee waarvoor je best kiest? De klassieke solitaire ring in witgoud is nog steeds de meest gekozen verlovingsring en daarom vaak een veilige keuze. Ook ringen met saffier zijn sterk in opmars.

De prijs van een verlovingsring en de keuze van de edelsteen

De prijs van een verlovingsring wordt grotendeels bepaald door de edelsteen in de ring. Er zijn verschillende soorten edelstenen, waarvan de diamant de meest bekende is. De waarde van een diamant wordt bepaald door de 4 C’s:

  • Cut. Dit is de slijpwijze van de diamant waarvan de round brilliant de meest voorkomende is
  • Color – Hoe kleurlozer de diamant, hoe zeldzamer en dus waardevoller. De kleur wordt aangegeven met een kleurschaal van D tot Z, waarbij D de meest witte en dus duurste kleur is. Hoe meer men naar Z gaat, hoe geler de steen.
  • Clarity. Hoe meer onzuiverheden in een diamant, hoe minder schittering en dus hoe lager de waarde.
  • Carat. Deze factor geeft het gewicht van de diamant aan. Hoe groter de steen, hoe duurder. Een grotere steen geeft automatisch ook een grotere schittering.

Tip: wil je graag een grotere steen, maar laat je budget dit niet toe? Kies alvast voor een wit gouden of platina ring. Die doen de steen optisch groter lijken. Ook halo ringen, waarbij een centrale diamant wordt omgeven door meerdere kleine diamanten, doet de hoofddiamant optisch groter lijken. Maar denk zeker ook aan LAB diamonds.

Heb je een keuze gemaakt over het materiaal van de ring, de stijl en de 4 C’s, dan kan je kijken of dit binnen jouw vooropgesteld maximum-budget past. Is dit niet het geval, dan zal je moeten inboeten op één van de factoren.

Besparen op de prijs van je verlovingsring zonder kwaliteitsverlies

Moet je downgraden van jouw ideale keuze naar een goedkopere, meer betaalbare verlovingsring? Niet getreurd, je hebt nog tal van opties! Sommige diamanten zijn door niet-experten optisch zelfs amper te onderscheiden van veel duurdere varianten.

Een diamant met kleurklasse G en zuiverheid VS2 of SI1 is met het blote oog nauwelijks te onderscheiden van een duurdere ring met betere kleurklasse en zuiverheid. Ook kleine verschillen in karaat kunnen een groot verschil in de gemiddelde prijs van je verlovingsring betekenen. Dit terwijl ze visueel amper uit elkaar te houden zijn.

Zie je de aangemaakte verlovingsring ook als investering, dan is het een slimme keuze om voor een betere color en clarity te kiezen. 

Neem tijdig contact op voor jouw verlovingsring

Zorg dat je ruim op tijd aan de slag gaat met bovenstaande tips, zodat je jouw ring zeker op tijd in handen hebt. Een verlovingsring uit collectie kan vrij snel geleverd worden. Je kan bij Christiaan Van Bignoot echter ook kiezen voor een volledig op maat gemaakt exemplaar. Het spreekt voor zich dat je op zo’n ring langer wacht.

Wil je toch last minute een aanzoek doen? Aarzel niet om ook in zulk geval contact op te nemen met Christiaan.

Wij bieden immers een unieke deadline service aan. Zo kan jij jouw geliefde toch nog ten huwelijk vragen op dat last-minute citytripje naar Barcelona!