Slijpvormen van een diamant

slijpvormen diamant briljant emerald peer ovaal princess christiaan van bignoot

Diamanten veroveren al eeuwenlang de harten van mensen met hun betoverende schoonheid en schittering. Terwijl de traditionele rond geslepen diamant altijd populair is geweest, is er een stijgende vraag naar zogenaamde fancy cut diamanten. Dit zijn in principe alle diamanten die niet de traditionele ronde vorm hebben. Fancy cuts zijn er in verschillende vormen, van de klassieke emerald slijpvorm tot de meer hedendaagse cushion slijpvorm. In deze blogpost duiken we in de wereld van de slijpvormen van diamant, onderzoeken we de verschillende soorten en vertellen we waarom fancy cut diamanten steeds populairder worden onder diamantliefhebbers. Of je nu een doorgewinterde diamantkenner bent of een nieuwkomer, dit artikel zal je een uitgebreid begrip geven van slijpvormen. Het kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een diamant voor je juweel, zoals een diamanten ring.

Wat is de slijpvorm of cut van een diamant?

Slijpvormen van diamant verwijzen naar de manier waarop de diamant is bewerkt om zijn natuurlijke schoonheid en schittering naar voren te brengen. De schoonheid van een diamant valt of staat met zijn slijpvorm. Die beïnvloedt namelijk de algemene symmetrie van de diamant, de proporties en de plaatsing van de facetten. Deze hebben op hun beurt een impact op de schittering en glans van een diamant.

Een goed geslepen diamant zal het licht helder en sprankelend terugkaatsen naar het oog van de waarnemer. Een slecht geslepen diamant daarentegen, kan dof of levenloos lijken en ziet er zo nog te veel als een ruwe diamant uit. Veel hangt dus af van het vakmanschap van de juwelier.

Eén van 4 karakteristieken van diamanten

Als je onze blog volgt, dan las je wellicht al over de vier C’s. De slijpvorm of Cut van een diamant is één van de “vier C’s” van de diamantsortering. De andere C’s staan voor Carat (karaatgewicht), Clarity (helderheid) en Color (Kleur). 

Geslepen diamanten worden beoordeeld op basis van verschillende factoren:

·       De proporties van de diamant: de verhouding tussen diepte en breedte

·       Symmetrie: de uitlijning van de facetten

·       Polish: de gladheid van het oppervlak

Er zijn verschillende kwaliteiten van slijping te identificeren, waaronder ideaal, uitstekend, zeer goed, goed, redelijk en slecht. Ideal en Excellent zijn de hoogste kwaliteiten, Fair en Poor de laagste. De slijpvorm van een diamant kan het uiterlijk en de waarde ervan sterk beïnvloeden, dus het is belangrijk om er rekening mee te houden bij het kiezen van een hanger, oorbellen of ring met diamant.

De verschillende slijpvormen van diamant

We identificeren tien verschillende slijpvormen.

Elke vorm heeft zijn eigen unieke aspecten.

·       ROUND BRILLIANT CUT: De meest populaire slijpvorm van diamanten is nog steeds de ronde briljant. Tot op vandaag is dit nog steeds de meest gekozen slijpvorm voor een diamanten ring, zoals een verlovingsring. Een diamant in deze slijpvorm heeft een ronde vorm en 57 of 58 facetten die de schittering maximaliseren.

·       PRINCESS CUT: De princess cut is een slijpvorm met een vierkante of rechthoekige vorm en puntige hoeken. Hij staat bekend om zijn moderne en elegante look. Hij heeft bovendien het vermogen om meer gewicht van de oorspronkelijke ruwe diamant te behouden dan andere slijpvormen. Deze diamanten hebben meestal een groot aantal facetten en zijn geslepen met een steile kroon en een diep paviljoen, waardoor ze een uitstekende helderheid en vuur hebben. Deze slijpvorm is populair voor verlovingsringen en andere juwelen op maat.

·       EMERALD CUT: Diamanten met een emerald cut hebben een langwerpige rechthoekige vorm met geslepen hoeken. Deze slijpvorm heeft een unieke uitstraling en wordt vaak beschouwd als elegant.

·       PEAR CUT: Dit is een combinatie van een ronde en een marquise cut. De Pear Cut heeft net als een peer een afgerond uiteinde aan de ene kant en een puntig uiteinde aan de andere kant.

·       MARQUISE CUT: De Marquise Cut staat voor een langwerpige diamant met puntige uiteinden. De slijpvorm van een diamant heeft een aparte look en kan vingers langer laten lijken.

·       OVAL CUT: De Oval Cut heeft een elliptische vorm. Ook deze slijpvorm heeft een unieke uitstraling en kan vingers langer doen lijken.

·       HEART CUT: Een slijpvorm voor de echte romantische zielen. De Heart Cut vormt zoals de naam al doet vermoeden een hartje. Het is hét symbool van liefde.

·       CUSHION CUT: De Cushion Cut heeft een zachte, antieke uitstraling en wordt vaak gebruikt voor sieraden in vintage-stijl. De vorm doet zoals de naam zegt denken aan een kussentje.

·       RADIANT CUT: Deze cut heeft een rechthoekige of vierkante vorm met geslepen hoeken. Het combineert de scherpe lijnen van een Emerald Cut met de afgeronde hoeken van een Cushion Cut. Op die manier ontstaat een unieke look die zowel elegant als modern oogt. Radiant geslepen diamanten hebben meestal 70 facetten en een soortgelijke opstelling als ronde briljant geslepen diamanten. Hierdoor hebben ze een goede schittering. 

·       ASSCHER CUT: Tot slot is er de Asscher slijpvorm, een vierkante of rechthoekige diamant met geslepen hoeken en een zogenaamde ‘getrapte paviljoen’. Hij wordt gekenmerkt door zijn hoge kroon, kleine tafel en diep paviljoen. Deze kenmerken geven hem een unieke, vintage look. Deze slijpvorm van diamant werd voor het eerst geïntroduceerd door de gebroeders Asscher in Nederland in het begin van de 20e eeuw en wordt soms ook aangeduid als de “Square Emerald Cut”. Het is een populaire keuze voor verlovingsringen en andere sieraden.

Elk van deze diamantslijpvormen heeft zijn eigen unieke look en kan gekozen worden op basis van persoonlijke voorkeur of de gewenste stijl van het sieraad. 

De keuze van de diamant cut zal ook invloed hebben op de schittering en het algemene uiterlijk. Het is dus belangrijk om de slijpvorm zorgvuldig te overwegen.

Twijfel je nog of je een lab diamand of een natuurlijke diamant in je juweel wilt? Op onze blog tonen we je de grootste verschillen en belangijkste kenmerken. 

diamanten waarde natuurlijk lab labo 4c's juwelier christiaan van bignoot

Hoe kies je de juiste slijpvorm van een diamant?

Hoewel de traditionele ronde diamant, briljant, nog steeds erg vaak gekozen wordt, zijn de fancy cuts dus aan een sterke opmars bezig. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een fancy cut diamant zou verkiezen boven een traditionele ronde briljant geslepen diamant.

·       Persoonlijke smaak. Fancy cut biedt een breder scala aan vormen, zoals ovaal, peer, of marquise. Deze zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een unieke look. Misschien heeft jouw partner al laten vallen dat hij of zij een bepaalde fancy slijpvorm graag ziet. Breek dan gerust de traditie en laat de round brilliant links liggen!

·       De prijs. Bij een fancy cut wordt vaak minder van de ruwe diamant gebruikt, wat betekent dat ze meestal minder duur zijn dan ronde briljant slijpvormen van hetzelfde karaatgewicht. Lees ook welke andere aspecten de prijs van diamanten bepalen.

·       De grootte. Fancy cuts kunnen groter lijken voor hun karaatgewicht in vergelijking met ronde diamanten. Dit kan de doorslag geven voor degenen die op zoek zijn naar een diamanten ring met een grotere steen.

Uiteindelijk komt de keuze tussen een traditionele rond geslepen diamant en een fancy cut diamant neer op persoonlijke voorkeur en wat de persoon zoekt in een diamant.

Heb je vragen over de slijpvormen van diamant? Contacteer Christiaan vrijblijvend.