Investeren in goud: een goed idee, of toch niet?

investeren in goud blog juwelier christiaan van bignoot

Goud wordt al eeuwenlang beschouwd als een bijzonder waardevolle grondstof en een symbool van rijkdom. Maar is het vandaag nog steeds een goed idee om in goud te investeren? We houden het antwoord niet langer geheim, want dat is simpel. Ja, investeren in goud op lange termijn is nog steeds een goed idee. Waarom dat zo is, lees je hier.

De voordelen van investeren in goud

Speel het op veilig
Goud wordt vaak gezien als veilige keuze in tijden van economische instabiliteit. Het behoudt zijn waarde tijdens inflatie, politieke onrust en economische crises. Beleggers kopen goud om hun portefeuille te beschermen tegen risico’s in traditionele activa zoals aandelen en valuta.

Inflatiebescherming

Goud heeft, historisch gezien, gediend als bescherming tegen inflatie. Wanneer de waarde van valuta daalt door inflatie, behoudt goud zijn koopkracht. Dat maakt investeren in goud op lange termijn interessant om je koopkracht te behouden.

Diversificatie

Goud biedt zogeheten “diversificatievoordelen” voor beleggers. Simpel uitgelegd hangt de waarde van goud weinig samen met die van andere activa, zoals aandelen of obligaties. Door goud aan je portefeuille toe te voegen, spreid je je risico’s en beperk je extreme schommelingen in de waarde van je volledige portefeuille.

Wereldwijde vraag
De vraag naar goud blijft wereldwijd sterk, zowel vanuit consumenten (juwelen, technologie) als vanuit centrale banken. Dit maakt dat de prijsbasis voor goud op lange termijn stabiel blijft, en dat investeren in goud dus een goede keuze is.

De nadelen van investeren in goud

Geen rente of dividend
Goud genereert, terwijl het in jouw bezit is, geen inkomsten zoals rente of dividenden, in tegenstelling tot andere beleggingen. Hierdoor kan het minder aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar regelmatige bronnen van inkomsten.

Prijsvolatiliteit 

Op lange termijn blijft de waarde van goud stabiel, maar op korte termijn kunnen er wel flinke schommelingen plaatsvinden. Hierdoor kan het riskant zijn voor kortetermijnbeleggers.

Opslagkosten
Fysiek goud bezitten, vergt ook een goeie opslag. En als je dat goud thuis niet wil bewaren, brengt dat extra kosten met zich mee. Dat kan het totaalrendement van je goudinvesteringen beïnvloeden, vooral voor kleine beleggers.

Speculatief karakter
Goud wordt soms gezien als een speculatieve belegging, vooral in tijden van economische onrust. Dat kan leiden tot overdreven prijsschommelingen op korte termijn, die niet altijd gebaseerd zijn op fundamentele factoren, zoals inflatie, geopolitieke ontwikkelingen of marktverwachtingen.

Ziezo, nu heb je een helder overzicht van de voor- en nadelen van investeren in goud. Voor wie op lange termijn wil investeren in iets wat weinig risico met zich meebrengt, dan is goud nog steeds een zeer goede keuze. Wie enkel op korte termijn wil beleggen, kiest er beter niet voor.

Zoals je al wel merkt op onze blogpagina’s: waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Wij praten graag over goud, wij werken er graag mee en wij zien het bijzonder graag. Wil je jouw gouden juwelen graag laten schatten, zelf investeren in een gouden juweel of simpelweg wat meer informatie? Stuur ons gerust een berichtje via Whatsapp of vul ons contactformulier in. Tot snel!